Rektor UK otvoril akademický rok kritikou financovania univerzít

19.09.2011 Bratislava

Bratislava 19. septembra (TASR) – Na slávnostnom otvorení akademického roka 2011/2012 rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Karol Mičieta upozornil, že pre mnohé univerzity bude úspechom udržanie rozpočtu vo výške roka 2011. Prostriedky súrne potrebuje aj samotná UK, aby zabezpečila normálnu prevádzku na svojich pracoviskách.

\"Veríme, že UK nebude v červených číslach,\" uviedol dnes pred aulou plnou študentov Mičieta. Upozornil, že mnohé vysoké školy na Slovensku mohli využiť prostriedky z európskych fondov, avšak Bratislava túto možnosť nemala, keďže jej hrubý domáci produkt dosahuje úroveň európskeho priemeru. Výnimku dostala len na operačný program Veda a výskum, no prostriedky z tohto európskeho programu môže investovať len do vedy, nie na zabezpečenie priestorov pre výučbu. \"V Bratislave sa 20 rokov do budov neinvestovalo. Sme v takej fáze, že máme novú legislatívu v hygiene a bezpečnosti práce, no nemáme na to peniaze, aby sme dokázali zo štátnej dotácie saturovať prevádzkyschopnosť laboratórií a pracovísk,\" spresnil rektor pre TASR. Najhoršia situácia je podľa neho na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky, kde padajú balkóny a fakulta je obohnaná páskami, aby niekto neprišiel k úrazu. \"Štát nám dáva len na saturáciu základných vecí, aby nepadla omietka. Na ďalšie veci potrebujeme pomoc,\" dodal Mičieta. Univerzita je ochotná riešiť tento problém splácaním alebo dlhopismi, avšak na to potrebuje záruky od štátu. O tomto probléme už UK začala rokovať s vládou a podľa Mičietu hľadá riešenia.

Rektor UK dnes kritizoval aj systém prideľovania dotácií podľa počtu študentov. Ten dnes označil za \"relatívne rovnostársku podporu\". Spravodlivejšie by podľa neho bolo rozdeľovanie štátnych prostriedkov podľa počtu doktorandov a celkovej kvality.

Na UK bude v tomto roku vo všetkých stupňoch študovať vyše 27.400 študentov. \"K dnešnému dňu máme zapísaných viac ako 9800 študentov v prvom ročníku vo všetkých stupňoch vzdelávania,\" podčiarkol rektor vo svojom príhovore. Univerzita Komenského je podľa neho čoraz atraktívnejšou aj pre zahraničných študentov. \"Na UK v minulom akademickom roku študovalo takmer 1800 zahraničných študentov z viac ako 70 krajín sveta,\" zdôraznil.

Na dnešnom otvorení školského roka sa okrem zástupcov akademickej obce zúčastnil aj predseda školského parlamentného výboru Dušan Čaplovič (Smer-SD) a vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič. \"Študentom prajem, aby mali pevnú vôľu a držali sa kvality v oblasti vzdelávania, boli prísni na seba, ale, samozrejme, aj na svojich pedagógov,\" odkázal Čaplovič vysokoškolákom pred slávnostnou ceremóniou.

\"Bude to niečo iné, ako bolo gymnázium. Nebude to nič jednoduché, ale aj sa teším,\" povedala pre TASR prváčka Erika, ktorá v tomto školskom roku začína študovať na Prírodovedeckej fakulte UK.

Univerzitu Komenského tento rok čakajú oslavy piatich okrúhlych jubileí. Právnická a Filozofická fakulta UK budú v tomto roku sláviť 90. výročie svojho vzniku, 75 rokov existencie si pripomenie Rímskokatolícka cyrilometodská bohoslovecká fakulta a 65 rokov Pedagogická fakulta. Dvadsiate výročie má tento rok Fakulta managmentu UK.
 

Vyberte región

mark